Detekcija plina v kuhinjah in pralnicah

 

Detekcije plina v kuhinjah in pralnicah imajo nekatere specifične probleme. Izvedba detekcije plina je identična kot v plinskih kotlovnicah. Za razliko od kotlovnic je v kuhinjah in pralnicah detekcija obvezna zgolj v primeru, da so porabniki izpod nivoja okoliškega terena in se uporablja utekočinjeni naftni plin ( propan/butan = TNP ). V takem primeru mora detekcija plina prvenstveno zapirati dovod plina. Pri kuhinjah in pralnicah nad nivojem okoliškega terena in pri uporabi zemeljskega plina vgradnja detekcije plina ni zakonsko pogojena in se prepušča odločitev projektantu ali uporabniku.

Pogost problem pri kuhinjah so "lažni alarmi". Pri tem ne mislimo na pojav, ko bi se detekcija plina prožila brez vzroka. Gre za to, da zrak v kuhinjah ni dovolj cist in so vzroki za proženje plini in pare organskega izvora - vse od metana iz kanalizacije do par alokohola in vodika, ki nastaja pri suhi destilaciji = žganju na štedilniku ali peči. Predpogoj za kolikor toliko normalno delovanje detekcije plina v kuhinjah je zadostno zračenje. Standardno so v kuhinjah vgrajene nape za odsesovanje zraka iznad štedilnikov. Pogosto ni izveden dotok svežega zraka. Dogaja se, da močan srk ventilacije skozi nape ustvarja v prostoru tak podpritisk, da s težavo odpremo vrata. Težko odpiranje vrat pri delujoči ventilaciji je v miselnosti vzdrževalcev in uporabnikov kuhinje dokaz, kako je ventilacija učinkovita, v resnici pa je dokaz, da ni dovoda svežega zraka in da ventilacije sploh ni. Kuhinjske nape so pogosto spuščene nad štedilnike in odsesujejo zrak kaksen meter in več nižje kot je višina stropa. Kuhinja mora imeti naravno prezračevanje in to z dovodom zraka pri tleh in izstopom zraka povsem pod stropom. Pretok zraka mora biti trajen brez električnega ventilatorja, z naravnim vlekom. V kolikor to ne zagotovimo, ne samo, da se proži alarm vsled kopičenja organskih plinov pod stropom, ampak ustvarjamo eksplozijsko nevarno situacijo. Po predpisih o protieksplozijski zaščiti se lahko vgradijo v prostor plinska trošila samo v primeru, da je prostor naravno prezračevan. V nasprotnem primeru se tak prostor smatra eksplozijsko ogrožen, kar pomeni da ne smemo uporabljati odprtega ognja in nobene naprave, ki ni eksplozijsko varno ( vse v Ex izvedbi ! ). Skratka: predpogoj je zadostno naravno prezračevanje, tako za delovanje javljalnikov, kot za varno uporabo plina v kuhinji.

Poseben problem je uporaba ventila za zapiranje dovoda plina. V primeru, da alarmni sistem zazna povišano koncentracijo plina, centrala takoj zapre dovod plina, če je ta vezan na centralo. Za ponovno odprtje ventila morajo biti izpolnjeni pogoji. Po aktiviranju alarma moramo ročno resetirati centralo. Čas reseta je cca. 1 minuto. V tem času se sistem za detekcijo plina vrača v normalno stanje. V kolikor je po resetu stanje, ko noben javljalnik ni v alarmu, se ventil odpre šele po 4 minutni zakasnitvi, pod pogojem, da v prostoru ni plina. V kolikor je plin ali moteči efekt, potem je ta zakasnitev hitro 10 minut in več. V kuhinji v tem času ne morejo kuhati in je ohladitev hrane lahko kritična. Predlagamo identičen pristop krmiljenja ventila, kot je sicer zakonsko definirano pri plinskih kotlovnicah. Ventil za plin naj bo tam, kjer ga zahtevajo predpisi, v vseh ostalih primerih naj deluje detekcija plina, kot naprava za opozarjanje, zaprtje dovodnega ventila za plin pa naj bo prepuščeno uporabniku. Signal alarma in motnje naj se prenašata vse do intervencijskega mesta. Zavedati se moramo, da so najbolj nevarne situacije, ko se osebje ne nahaja v kuhinji. Takrat nihče niti ne odpira vrat, ni segrevanja na štedilnikih, vzgon je slab in plin se kopiči.

V kuhinjah je problem tudi masten zrak. Posledica cvrtja je, da lebdijo v zraku mastni delci, ki se vsedajo na predmete, vključno na senzor plina. Od vstopa v EU tržimo vodotesno in protiprašno zaščito javljalnikov plina. Ta zaščita je nujna v kuhinjah. Z dodatnim ohišjem dosežemo sledeče: mastni delci se ne vsedejo na senzor plina in ga ne poškodujejo. Prehod plina v dodatno ohišje ima za posledico zakasnjeno delovanje javljalnika plina, kar je v kuhinji priporočljivo. Moteči vplivi v kuhinji so običajno kratkotrajne narave in se na ta način taki pojavi izločijo.

Za detekcijo plina v pralnicah in likalnicah, kjer so pralni stroji in likalni stroji, veljajo ista pravila, kot za kotlovnice in kuhinje, enako kot zgoraj navedeno. V pralnicah in likalnicah je problem z izredno visokimi temperaturami pod stropom in izpustu pare pod strop, ko odprejo stroj za likanje. Para, ne samo, da je to agregatno stanje vode nad 100°C, temveč nosi s seboj rastopljene maščobe. Ukrepi so sledeči: detekcija plina ne sme biti nad stroji, ampak kar se da odmaknjeno od strojev. Zagotovljeno mora biti zadostno zračenje. Priporočamo dodatno ohišje javljalnika. Če gre za prisilno prezračevanje se mora to avtomatsko vklapljati pri prekoračitvi 40°C pod stropom. Ne samo, da detekcija plina ne prenese previsokih temperatur, dogaja se, da se krivijo plastične svetilke pod stropom.

 


Last Update: Feb. 21. 2005                          Copyright ©2005 ODIS.SI 

anblue.gif (10916 bytes)